Fru Nielsens Hverdag header image 2

Historien om et navn

Skrevet torsdag d. 30. august 2018 kl. 08:05 og gemt i: [familie, fru Nielsen]

I dag har de snakket om navne i P4 Nordjylland, nu skal I høre historien om mit navn.

Jeg er døbt Helle Marie Hyldgård Olesen.

Mange troede, at Helle kom af min mormors navn Helene, så jeg blev kaldt Marie efter min farmor – bare for en sikkerheds skyld.

Hyldgård er egentlig Hyldgaard, men en præst skrev forkert for år siden, så det blev til Hyldgård.

Jeg blev kaldt Putte, indtil jeg var 2 år – jeg kan huske, at min mor har brugt navnet Putte i tidens løb, men mine søskende har kun brugt det, når de skulle drille mig. Jeg ville hade at blive kaldt ved et andet navn end Helle. Jeg er ikke kælenavnstypen. Mine egne børn har jeg aldrig kaldt andet end deres døbenavne, og jeg frabeder mig, at andre gør det. Katrine kunne let være endt som Trine, men så havde jeg foldet mig ud 😉

I de første syv år af min skoletid, blev jeg bare kaldt Helle – utrolig nok var jeg den eneste på min årgang, som hed Helle.

På Solhverv i 8., 9. og 10. klasse var vi 2 Helle’er, så her blev jeg kaldt Hyldgård.

Min engelsklærer, hr. Møller, kaldte mig HellO.

Da jeg blev gift i 1984, kom jeg til at hedde Helle Marie Hyldgård Nielsen.

Min mand brugte sit mellemnavn Klitgaard, og han blev stort set kun kaldt ved det navn.

I slutningen af 80’erne og begyndelsen af 90’erne spillede vi med i den lokale revy – Arden-revyen, der blev jeg kaldt Helle Klitgaard, og i artiklerne i den lokale avis og i Nordjyske blev jeg også kaldt Klitgaard, så efterhånden var det det navn alle brugte, og jeg begyndte selv at bruge det af og til. Det har af og til medført en del besvær og forvirring, at jeg hed en ting og blev kaldt noget andet.

Da den nye navnelov kom i 2006, slettede vi Nielsen og min mand tog sit mellennavn Klitgaard som efternavn, og på den måde kunne jeg også komme til at hedde Klitgaard til efternavn. Så hed jeg Helle Marie Hyldgård Klitgaard.

Jeg kalder mig Helle Klitgaard, da Klitgaard og Hyldgård ikke spiller så godt sammen – selv om jeg gerne ville bruge Hyldgård i hverdagen. Da jeg hed Olesen og Nielsen, kaldte jeg mig altid ved alle 3 navne. Helle Hyldgård Olesen/Helle Hyldgård Nielsen.

Jeg har aldrig brugt Marie, kun på officielle papirer.

Min datter hedder Marie til mellemnavn, og mine drenge hedder begge Kristian til mellemnavn. De bruger alle tre alle deres tre navne.

Min søsters mand (siden jeg var 9 år) kalder mig af og til Marie som den eneste i familien.

Min mand kalder mig næsten altid fru Nielsen. Det kan jeg lige acceptere, men skat ville ikke gå, det ville jeg betragte som en massebetegnelse.

Mine børn kalder mig mor – eller moar 😉

Jeg kalder mig Helle Klitgaard

At hedde Helle Klitgaard, er ikke en sikkerhed mod forviklinger. Sidst jeg fik lavet mammografiscreening, var vi to Helle Klitgaard, og da vi var kaldt ind, blev de nødt til at ty til personnummeret en ekstra gang – bare for at være helt sikre.

0

··4 kommentarer ↓

 • Lene

  Tak for en god historie, som jeg ikke kendte til. Vores datter blev kaldt Trunte, da hun blev født, for hun var en lille trunte. Vi besluttede os for at vi hurtigt skulle finde et navn til hende, for det ville være synd hvis det navn hang ved som kælenavn. Så hun er ikke blevet kaldt det siden.

 • Karin

  Dejlig beretning om dit navn og hvorfor/hvordan der er sket ændringer undervejs.
  Vi har en fælles tangent, jeg bryder mig heller ikke om øgenavne, eller fællesbetegnelsen “skat”.
  Min yngste datter hedder Thilde, og ikke Mathilde. Desværre blev hun mobbet med Mathilde Kakao, da alle troede hun egentlig hed Mathilde.

 • Mette

  Jeg forstår heller ikke det med at døbe ens børn noget og så kalde dem noget andet.

  Jeg er døbt Bech Nielsen og det samme er min datter. Vi brugte aldrig Nielsen og da blev blev muligt slettede vi det. Som en krølle kan jeg fortælle at min mor hedder Beck (altså med K) og at min søster ikke er døbt hverken Beck eller Bech. Noget rod 🙂

 • VenterPaaVinBlog

  Hyggeligt indlæg – jeg hedder Anne, det mest brugte navn i DK – dog bonner det så meget ud, fordi alle Anne Louise/Anne Marie/Anne Katrine mv også tæller med 😀

  – A