Fru Nielsens Hverdag header image 2

Motiv, teknik eller både og.

Skrevet lørdag d. 27. oktober 2007 kl. 10:16 og gemt i: [foto]

Igår spurgte Anne om hvilke bøger, programmer o.s.v. der har hjulpet mig i kampen for at blive en bedre fotograf, det svarede jeg på i indlægget om “søde køer”, men bagefter havde jeg stadig en bunke tanker om motiver og teknikker, så jeg har valgt, at lave et indlæg, hvor jeg har taget nogle tilfældige billeder, dem vil jeg så fortælle lidt om….

I starten tog jeg mest billeder af mine børn, men det er kun sjovt et vist stykke tid, man kan hurtigt få nok – ikke at jeg ikke er vild med mine børn på billeder, men der må gerne være mere end det.

Jeg har ofte en ide, inden jeg tager hjemmefra. Det kan være et motiv, som jeg opsøger eller en bestemt teknik som skal afprøves. Andre gange tager jeg billederne mere impulsivt, men har alligevel motivet og teknikken i baghovedet.

Billedet af Storebæltsbroen er et af de impulsive billeder, når vi kører “ud i det blå”, har jeg ofte kameraet på stand-by, så jeg kan stikke det ud af vinduet, når lejligheden er der – eller rettere motivet. Billedet af broen er og var jo bare et billede af en bro, men for at gøre det lidt anderledes, har jeg ændret det til sort-hvid. Der er ikke tænkt næremere over teknik, men motivet er overvejet i søgeren, at jeg fik hele broen med, og at det var i netop dette øjeblik, hvor jeg kunne se lige netop dette udsnit af vejen, at jeg trykkede.

Jeg har en svaghed for “underlige” billeder. Når familien har været på fisketur, så tager jeg ikke bare et billede af mit barn med en fisk i hånden, nej jeg går tæt på affaldet og taget et billede af det – her har jeg vist også brugt teknikken macro, men det var ikke hovedformålet den dag. Mine børn har efterhånden vænnet sig til, at jeg tager disse billeder, så indimellem siger de: “Har du nu taget et billede” – eller som min mellemste siger: “Du må da vist have kedet dig den dag”.

Dette billede af min nieces datter, er helt impulsivt, pigen sad og legede med sig selv udenfor fodboldbanen, jeg sad og kiggede på hende, jeg tænkte på et portræt bagfra, det har altid fascineret mig, at tage billeder bagfra også af brudepar, så da hun bare blev siddende i sine egne tanker, listede jeg frem og snuppede et “portræt fra ryggen”. Jeg synes selv, at det viser en ro og balance, men samtidig kan man fornemme, at hun er en lille køn og sød pige.

Dette billede af en mælkebøtte er taget en dag, hvor jeg var gået ud med kameraet for at træne min macro-teknik. Jeg ser ikke egentlige motiver i starten, men øver mig udelukkende i netop denne teknik, senere begynder motiverne at komme ind, det sker, når jeg får lidt mere styr på teknikken – denne mælkebøtte var et tilfældigt billede i en række af billeder – men jeg synes, at det blev godt, så det er gemt.

Tom Kristensens Le Mans sejr blev fejret i Hobro med denne “opstandelse”. Jeg havde været i Hobro efter noget andet, jeg havde ikke foto i hovedet, men da jeg holdt for rødt lys, kom jeg til at se på hyldesten og tænkte, at den måtte jeg fotografere, fordi det er sådan et øjebliksbillede, som skal gemmes. Jeg gjorde mig ikke særlige tanker om teknik, da det var mit lommekamera, jeg brugte – men motivet blev overvejet, har jeg det med på billedet, som jeg vil?

Min mand er normalt et ordentligt menneske, som ikke stjæler blomster i naboens have, men lige netop denne dag, gjorde han en undtagelse! Måske fordi jeg havde ønsket mig denne buket?

Billedet af dråberne på bladet er også taget en dag jeg øvede macro, her er motivet først blevet overvejet, da jeg beskar billedet på computeren.

 

Cola-dåsen er startet som et impulsivt foto. Den lå smidt udenfor huset, jeg havde egentlig tænkt mig at gå ud at samle den op og smide den væk, men fik ideen til billedet på vejen, så først tog jeg billeder, derefter smed jeg den væk. Da jeg var igang med at tage billederne, blev jeg optaget af lyset og skyggerne på dåsen. Billedet er taget for en del år siden, men jeg er stadig meget glad for det.

 

Jeg havde fået en buket blomster, jeg er ikke det store blomster-menneske, jeg betragter dem ofte mere som et godt motiv og en træning i macro.

De hvide blomster herover og valmuerne herunder er fotograferet i en offentlig park/have i Hobro. Jeg havde været derinde en dag, hvor jeg havde brug for noget tid alene, men jeg fik samtidig nogle ideer til billeder, så dagen efter pakkede jeg kameraet og kørte til Hobro igen, nu med det formål, at få taget billeder af blomsterne i den have.

Billedet herunder er lidt klemt, det er et panoramabillede af Arden-hallerne. Jeg blev spurgt, om jeg kunne tage et billede af hallerne, hvor det hele var med, de skulle bruge det til en folder i sponsorudvalget. Jeg sagde ja, og brugte samtidig chancen til at udnytte panorama-funktionen på mit kamera – jeg har lavet den sidste finish på komputeren.

Herunder er et eksempel på nat-fotografering. Jeg havde i længere tid overvejet dette, og en aften i december 2005 tog jeg kameraet under armen, altså jeg havde sat det fast på stativet først, det er et must, når man fotograferer i mørke, at kameraet står selv, derudover bruger jeg fjernudløser eller timeren på kameraet, lukkertiden er noget længere og viser ALLE bevægelser. Et af billederne viser fx en lang lysstribe, det er en forbikørende bil, men man kan ikke se bilen – derfor skal der helst ikke være for meget trafik, der hvor man øver sig.

Billederne er ikke mine bedste billeder, de er næsten tilfældigt valgt.

Dette var nogle af mine overvejelser, men jeg kan nævne, at jeg indimellem tager billeder som et bestilt på forhånd, dette kan være et portræt af nogle børn, et billede af et håndboldhold, et klassebillede i skolen eller lign.

Jeg har set billeder hos mange af jer bloggere, og noget af det jeg skal lære af jer er bl.a. at jeg skal blive bedre til bare at skyde, når chancen er der, jeg har en tendens til, at gøre mig for mange overvejelser, teknik i sig selv, er der ikke så meget ved, der skal også være indhold.

Så et tak til Anne, som fik mig til at tænke lidt over min hobby, men også tak til alle jer andre – ingen nævnt ingen glemt, som giver mig inspiration til at arbejde videre med at tage billeder.

Hvordan tager du billeder?

0



11 kommentarer ↓

  • Sifka

    Meget fin gennemgang. Det må du meget gerne gentage en anden gang. Jeg har i mange år taget billeder, sådan bare på må og få, men efter jeg begyndte at blogge, har jeg fået lyst til at lære det rigtigt. Ligenu er det så sat på standby, idet mit kamera blevet stjålet i går. God weekend og endnu en gang tak for billedunderholdningen:)

  • conny

    Noget at tænke over, fru nielsen, har vi fået med din gennemgang.
    Valmuebilledet sagde bare PANG ind på min oplevelsesmodtager.

    Øv, Sifka, at blive bestjålet! Man bliver bare gået for nær!

  • Helle

    Hej Sifka: Hvor er det synd, at du har mistet dit kamera, det var det værste, der kunne ske for mig, altså nu er det en selvfølge at børn og mand er i god behold. Jeg håber, at du kan få ligeså stor fornøjelse af din fotografering, som jeg har, det er en meget stor fornøjelse og glæde i min hverdag. Det er også dejligt, at du kan bruge mit indlæg til noget.

    Conny: Brug det som du/I kan, jeg kan jo kun tale for mig selv – jeg forsøger ikke, at trække noget ned over hovedet af nogen – de impulsive har ligeså meget ret som jeg, det er bare en anden måde at gøre det på. Men det er dejligt, at du har fået noget at tænke over. Jeg er også selv glad for billedet af valmuerne – det havde jeg planlagt hjemmefra.

    Ja, det er rigtig dumt, at der er nogle mennesker, som kan få sig til at tage noget som andre har.

  • Catarina

    Mange tak for en dejlig og forståelig gennemgang. Jeg er stadig på begynder stadiet, så hvor jeg kan komme til det, suger jeg til mig.

    Tak for at dele ud 😉

  • Helle

    Selv tak Catarina, det er bare mine egne helt subjektive overvejelser, men jeg er glad for, at du kan bruge dem.

  • Mona

    Hej Helle.

    Tak,for gennmgangen du tager nogle fantastisk gode billeder;-) Jeg nyder det hver gang jeg er inde på din side;-) Så endnu engang – Tak for det;-)

  • Helle

    Conny – jeg har læst min kommentar til dig før, den lyder da lidt negativ??? Det er overhovedet ikke meningen, men når det går hurtigt, så kan det blive formuleret lidt forkert. Håber du forstår, at den er positiv ment.

    Mona: Selv tak og tak fordi du kan li’ mine billeder. Det er dejligt, når billederne kan bruges til andet, end at glæde mig selv.

  • Lea

    Sikke nogle fede fotos! Coladåsen minder i stilen om de amerikanske fotorealistiske malerier, og det er bestemt ment som en kompliment! Og farverne på dråbebilledet er meget smukke. Flot! 🙂

  • Helle

    Tak Lea. Du har ret med det amerikanske fotorealistiske, jeg havde ikke selv tænkt den tanke, men kan godt se det – og jeg synes, at det er en kompliment, tak skal du ha’

  • Anne Dyrholm Stange

    Tusind tusind tak for dit store arbejde og din grundige beskrivelse, Helle, det sætter jeg virkelig pris på.
    Jeg vil printe det, du har skrevet og vist, ud og så vil jeg forsøge at blive dygtigere, selv om jeg vist godt kan være mine billeder nogenlunde bekendt…

    Fiskehovederne er skønne og klamme 🙂

  • Helle

    Anne jeg smider lige en kommentar i din blog, så du får den med det samme.

    Du tager jo fantastiske billeder, jeg ville ha’ skrevet det til dig, men der har været så meget i weekenden, at jeg ikke har nået det, men bedre sent end aldrig.

    De er ret klamme 😉